1. למי יש יתרון בדרך אל האליפות - לברצלונה או ריאל?
לא מעט פרשנים טוענים שהאלופה לא התחזקה מספיק בקיץ. המאמן פרנק רייקארד שמר על אותו בסיס שהביא לברצלונה אליפות לאחר שש שנים עקרות, והביא חיזוק במקומות הנכונים. מארק ואן בומל המצוין, הגיע מפ.ס.וו איינדהובן כדי לחזק את הקישור האחורי, עמדה שהיתה בעייתית באופן יחסי בעונה שעברה. סנטי אזקרו מבילבאו ייתן לרייקארד אפשרויות נוספות בהתקפה. על פניו, הרכש נראה צנוע, כמעט צנוע מדי, אבל צריך לזכור שלא מעט פצועים שבקושי שותפו בעונה שעברה, חוזרים לקחת חלק ברוטציה של ההולנדי (גברי, טיאגו מוטה, אדמילסון והנריק לארסון).
גם במדריד התחזקו במקומות הנכונים, אבל באופן קצת יותר מאסיבי. אריגו סאקי, שנכנס לתפקיד המנהל המקצועי לפני כחצי שנה, דאג לרפד את הסגל של ואנדרליי לושמבורגו בכמה שחקנים שיפתרו לא מעט בעיות בכמה עמדות (דיוגו כמגן ימני ופבלו גרסיה בקישור האחורי). כמו בשנה שעברה, נראה כי הפעם ללבנים יש יותר מדי כוכבים בחלק הקדמי, וכתוצאה מכך שוב ייווצר כנראה חוסר איזון בהרכב. אם לושמבורגו לא יתפתה לשחק עם ארבעה חלוצים - והוא לא - המדרידיסטים יכולים ללכת עד הסוף, בדרך לאליפות ה-30 של המועדון.
למרות זאת, ברצלונה נראית מאוזנת יותר, ויכולה לסגור אליפות שניה ברציפות, קשה הרבה יותר מהקודמת. אם זה יקרה, גם הפעם היא תעשה זאת בזכות חוליית הגנה עדיפה.
2. מיהם שחקני המפתח בקרב על התואר?
בריאל מדריד יש כל כך הרבה כוכבים שיכולים להביא אליפות במו רגליהם. אם זידאן ישמור על יציבות, אם רונאלדו יקיים את הבטחתו לכבוש 35 שערים, אם ראול יחזור לעצמו, אם ז'וליו בפטיסטה יקבל את הדקות שלו, אם רוביניו ילטש עוד יותר את יכולותיו, הרי שריאל עשויה לשייט בקלילות לתואר. אבל ייתכן מאוד שאיש המפתח שלה העונה יהיה דווקא דייויד בקהאם, שבהיעדרו של לואיס פיגו, יחזור לאגף הימני הכל כך אהוב עליו. אם הוא יראה את היכולת שהביאה אותו למדריד ממנצ'סטר יונייטד גם אנגליה תרוויח מנהיג, רגע לפני המונדיאל.
בברצלונה לא צריך ללכת רחוק מדי כדי להבין מי הוא בעל הבית. שחקן השנה, שהוא כרגע גם ככל הנראה הכדורגלן הכי טוב בעולם, יצטרך להיות שוב במיטבו ולסחוף את כל קטאלוניה אחריו. אבל רונאלדיניו לא לבד. ללא העזרה של סמואל אטו, דקו וז'ולי, יהיה לו קשה. השלושה אמורים להוריד קצת מהשמירה ומהלחץ שמופעל על הברזילאי. השנה, הרביעייה ההתקפית המסוכנת הזו תקבל חיזוק מכיוון לא צפוי. ליאונל מסי, שחקן ספסל בשנה האחרונה, נכנס גם הוא לרוטציה. אבל עליו נדבר בהמשך.
3. מי יפרוץ?
לפני קצת יותר משבוע חזינו במפגש טלוויזיוני מרתק בין דייגו מראדונה לפלה, שני ענקים שהפכו את ברזיל וארגנטינה למעצמות הכדורגל הגדולות בעולם. העונה נזכה לצפות בצאצאים. הקרב הבא הוא בין שני הפנטזיסטים הצעירים של ברצלונה וריאל מדריד, ליאונל מסי (20) מצד אחד ורוביניו (21) מצד שני. השנה אמורים השניים לעשות את הפריצה הגדולה שלהם, בדרך להפוך לכוכבי העל של העתיד.
4. מי יכול לסכן את שתי הגדולות?
ויאריאל
במשבצת השמורה בדרך כלל לולנסיה ודפורטיבו לה קורוניה, התמקמה בעונה שעברה ויאריאל, שהגיחה לצמרת מאנונימיות מוחלטת בשנים האחרונות. הבעלים, פרננדו רואיג, ניסה לרכוש את קבוצת הכדורגל של ולנסיה לפני עשר שנים ונכשל. בינתיים הסתפק איל הקרמיקה ("פמסה") בקבוצת הכדורסל של ולנסיה וב-1997 הגשים חלום וקנה לעצמו גם קבוצת כדורגל מהעיר הקטנה הסמוכה, שנהגה לטייל בין הליגות השניה והשלישית.
ב-2000 ויאריאל עלתה הקבוצה לליגה הבכירה ורואיג הביא את ויקטור מוניוז, שפתח את המסורת הדרום אמריקאית וייצב את הקבוצה במשך שלוש עונותיו. אחר-כך הגיע המאמן האורגוואי, מנואל פלגריני, שהצליח מאוד בליגה הארגנטינית ושחזר זאת בשנתיים שלו בויאריאל. פלגריני התברך ביכולת נדירה להוציא משחקניו את המיטב. פיגרואה, שנכשל בבירמינגהאם, חואן רומן ריקלמה וחוזה ריינה שנזרקו מבצלונה, דייגו פורלאן, שנבעט ממנצ'סטר יונייטד - כולם פרחו תחתיו.
בקיץ רכשה הקבוצה גם את יאן קרומפקאמפ, מגן אלקמאר, שכבר עשה את הבכורה שלו בנבחרת הולנד לאחרונה. בנוסף, אלסיו טאקינרדי הגיע מיובנטוס והשוער מריאנו בארבוסה הארגנטיני הובא כדי להחליף את ריינה (שעזב לליברפול) ובינתיים מגלה יכולת גבוהה. תוסיפו לכך את המנהיגות והגיוון של חואן פבלו סורין ותקבלו קבוצה מלהיבה לא פחות מברסה וריאל.
הצלחה בזירה האירופית עלולה להיות המכשול העיקרי של הקסטליאנים בליגה (עיין ערך סלטה ויגו וריאל סוסיאדד). ויאריאל נראית מספיק חזקה מבחינה מנטלית, פיזית ובעיקר מקצועית כדי להתמודד בליגת האלופות (אם תעבור כצפוי את אברטון) ובליגה המקומית, אבל היא בכל זאת עלולה להיפגע.
כל מי שסוגד לכדורגל יפה, לא יכול שלא לאהוב את הקבוצה מהעיירה בת 46 אלף התושבים (18 אלף מהם כבר רכשו מנויים לעונה הקרובה). פלגריני מסביר: "ויאריאל היא קבוצה שמתייחסת בחיבה אל הכדור, היא קבוצה שמנסה לבנות ולא להרוס. בכלל, כדורגל הוא לא בית חרושת - יש לנו מחוייבות כלפי האוהדים שלנו, שבאים כדי לראות דברים שהם עצמם לא יכולים לעשות".
תחזית: מקום 3-5
אתלטיקו מדריד
הקבוצה המעניינת ביותר בספרד העונה. אחרי ההצלחה של ויאריאל, החליטו גם בויסנטה קלדון ללכת על הקו הארגנטיני והביאו את קרלוס ביאנצ'י, יקיר ליבם של אוהדי בוקה ג'וניורס, שנחשב אולי לטוב במאמני ארגנטינה.
מלבד הבאתו של ביאנצ'י, ששמועות קישרו אותו לספרד במשך שנים, עבר על אתלטיקו קיץ עמוס גם בתחום הרכש. החלוצים מתיה קז'מן (צ'לסי) ומרטין פטרוב (וולפסבורג) ישלימו חוד מצוין, ביחד עם הכוכב הבלתי מעורער של הקבוצה, פרננדו טורס. מקסי רודריגז, שהגיע מאספניול, יגבה אותם מהספסל ואולי אף יפתח לצידם, כשפטרוב יוסט לקישור. כעת יש לאתלטיקו לא פחות משבעה(!) חלוצים. לוסיאנו גאלטי, הארגנטיני הבינלאומי, הגיע מסראגוסה ויהווה תוספת כוח משמעותית לקישור, שאיבד הקיץ את קיקי מוסמפה וייספר גרונקיאר. סלבה באייסטה חזר לוולנסיה (וכבר הועבר למלאגה), חאבייר פינולה לנירנברג, וסרג'י וקרלוס אגילרה הוותיקים פרשו.
תחזית: מקום 3-5
ולנסיה
פרננדו רואיג אמר לפני כחודש שהוא רוצה ש"ויאריאל תהיה הקבוצה של מחוז קאסטיון", תוך שהוא עוקץ בקטנה את ולנסיה. אלא שמוקדם מאד להספיד את הקבוצה הקסטיליאנית הבכירה, ששמרוה על הבסיס שהביא לה שתי אליפויות בתקופת רפא בניטז. בהנחה שאת כישלון העונה שעברה אפשר לייחס לטראומת עזיבתו של המאמן, הרי שהשנה צריכה ולנסיה לחזור לעצמה. המאמן קיקה סנצ'ס פלורס הגיע לאחר קדנציה מפתיעה עם חטאפה וקיבל מתנה נפלאה: הקשר השמאלי ויסנטה, שנעדר כמעט לכל אורך העונה שעברה בגלל פציעה, חזר לכושר והבטיח שהפעם ולנסיה תתמודד בצמרת.
צריך לזכור שפלורס עדיין נהנה משירותם של פבלו איימאר המבריק ושל רובן בראחה היעיל. בסגל נוצצים גם שמותיהם של מרקו די ואיו, אנגולו, מיסטה, פביו אורליו, קרלוס מרצ'נה, סנטיאגו קניזארס ורוברטו אז'אלה. פלורס לא הסתפק בכך והביא גם שחקני רכש, בעיקר בחלק ההתקפי, שדרש שיפור. אדו מארסנל נפצע וייעדר חצי שנה לאחר שנפצע באימון הקבוצה, שבוע לפני פתיחת העונה. מזל שיממה לפני כן החליטו בולנסיה להביא את מיגל, הקשר המוכשר שהסתכסך עם הנהלת בנפיקה ליסבון. כמו כן הגיעו דויד וייה, הסקורר מסראגוסה, מריו רגיירו, מיודענו מסנטאנדר ופטריק קלויברט, שינסה לשקם את מעמדו בליגה החביבה עליו.
תחזית: מקום 4-6
סביליה
המאמן חואנדה ראמוס הגיע כדי להחליף את חואקין קפארוס (שעזב ללה קורוניה) וכבר איבד את ז'וליו בפטיסטה לריאל מדריד. מהלך אליו הוא התנגד לאורך כל הדרך. בינתיים הוא שיחרר את דריו סילבה הוותיק לפ.צ. קלן הגרמנית והלך על חוליית התקפה חדשה לגמרי. לואיס פביאנו, חלוץ ברזילאי מצוין, שכבר היה בדרכו לברצלונה לפני שנה וחצי, הגיע מפורטו. חאבייר סביולה (ברצלונה) עמוס הכישרון ופרדי קאנוטה (טוטנהאם), שניים שיש להם הרבה מה להוכיח, ישלימו עבורו את החוליה. ההגנה נותרה חזקה כשהיתה, עם הבטחת הישארותו של הבלם הברזילאי דניאל אלבס. הקישור קיבל חיזוק בדמותו של אנצו מארסקה מיובנטוס.
תחזית: מקום 4-6
5. מי יפתיע?
אספניול
הקבוצה השניה של ברצלונה עשויה להיות הלהיט החם של הליגה, במיוחד אחרי העונה הקודמת המוצלחת. מקסי רודריגז (אתלטיקו) והוגו איבארה (בוקה) עזבו, אבל אספניול שמרה על הבסיס שלה והביאה שני כשרונות צעירים מבטיחים במיוחד: הקשר המוכשר חואנפראן שלא מצא את עצמו בריאל מדריד וזאבאלטה הארגנטיני, שהרשים מאוד במונדיאליטו.
תחזית: מקום 4-6
בטיס
לורנצו סרה פרר נשאר ושמר על הסגל שהביא אותו עד למקום הרביעי בעונה שעברה, עם חיזוקים קטנים במקומות הנכונים. הגיעו: אדו (סלטה), ננו (חטאפה) וסיסקו (ולנסיה). עזבו: איטו (אספניול), דנילסון (מניספור הטורקית) ופראטס (מאיורקה). אבל הכי חשוב: חואקין נשאר.
תחזית: מקום 5-7
דפורטיבו לה קורוניה
חואקין קפארוס, שהחליף את חאבייר אירורטה השבע, עדיין מגבש את הסגל וכנראה ימכור את לוקה לניוקאסל בעל כורחו. לדפור צפויה שנה לא קלה מבחינה כלכלית. הגיעו: דה גוזמן (האנובר), רובן (אלבסטה) וחואנמה (ראסינג). עזבו: פנדיאני (בירמינגהאם), פראן ומאורו סילבה (פרשו).
תחזית: מקום 9-11
מאיורקה
הקטור קופר חזר באמצע העונה שעברה ושלף את מאיורקה מהמקום האחרון. הפעם קופר אחראי להכנת הקבוצה לליגה ואמור להחזיר אותה לימי הזוהר הגדולים שלה תחתיו. הגיעו: אלסנדרו פוטנצה (אינטר), פרננדו נבארו (ברצלונה), מקסי פראלטה (אינסטיטוטו), בורחה (ריאל מדריד). עזבו: סנדר ווסטרוולד (פורטסמות'), פליפה קרבאליו (סנטאנדר) וברנרדו רומאו (אוססונה).
תחזית: מקום 6-8
6. בניון הלך, רביבו כבר לא שם, מה נשאר?
אלאבס
התגעגעתם לדמיטרי פיטרמן? יופי, אז המיליונר היהודי-רוסי חוזר עכשיו עם קבוצה חדשה, אחרי ששיגע את ספרד עם ראסינג סנטאנדר. צ'וצ'י קוס, שהעלה את הקבוצה ליגה, הוא עדיין המאמן/בובה שלו. הגיעו: ג'ון אלואיסי (אוססונה), חואניטו (מלאגה) ומאוריציו פלגרינו (ליברפול). עזבו: המאמן רפא מונפורט. למה? כי לפיטרמן התחשק לפטר אותו אחרי חודש בלבד בתפקיד.
תחזית: מקום 16-20
ראסינג סנטאנדר
המושבה הישראלית לשעבר עברה מטמורפוזה בקיץ, אבל בכל זאת החליטה להשאיר את דודו אוואט בשער. עזבו: יוסי בניון (ווסטהאם), רגיירו (ולנסיה), נפטי (בירמינגהאם), חואנמה (דפורטיבו), חאבי גררו (סלטה) ומוראן. הגיעו: קסקרו (סביליה), מלו (מאיורקה), סטפן דלמאט (אינטר), וילפריד דלמאט (אח שלו) והחלוץ הברזילאי קלבר, שנמצא בדרכו מדינמו קייב.
תחזית: מקום 14-18
סלטה ויגו
התכולים מהבלאידוס חוזרים. סלטה שמרה על הסגל וגם על פרננדו ואסקז, המאמן שהעלה אותה בחזרה לליגה הבכירה כשהמטרה היא כרטיס לאירופה. הגיעו: חאבי גררו (ראסינג), דייגו פלאסנטה (באייר לברקוזן), אנטוניו נונייז (ליברפול), פרננדו באיאנו (מלאגה), אסטבן (סביליה), חוזה אנריקה וקנוביו (ולנסיה).
תחזית: מקום 8-12
7. מי יירד ליגה?
ויקטור מוניוז כבר בונה את הקבוצה הבאה שלו, סראגוסה, עם סרג'יו גרסיה מברצלונה ואוורטון מבורוסיה דורטמונד, אבל בלי יותר מדי עומק. ההיחלשות הבאסקית של אתלטיק בילבאו וריאל סוסיאדד תשלח אותם השנה למאבקי תחתית לא קלים. סוסיאדד נפרדה מואלרי קרפין שפרש וממיקאל ארטטה שעבר לאברטון, אבל לא הביאה כמעט שחקני רכש. היא הסתפקה בהשארת החלוץ הטורקי ניהאט, שהשנה פותח עונה ללא פציעות. בילבאו עדיין לא השקיעה את המיליונים שקיבלה מצ'לסי על דל הורנו ומברצלונה על אזקר. ימשיכו לבנות שם על צמד החוד הותיק, אצ'בריה את אורסאיז.
חטאפה, שאיבדה את המאמן קיקה סאנצ'ז פלורס לסביליה, תציג את ברנד שוסטר על הקווים. הגרמני, שנכשל בהשארת לבאנטה בליגה ופוטר לפני שהסתיימה העונה הקודמת, יצטרך לעבוד שוב קשה על מנת לשרוד. אוסאסונה תתקשה גם היא לשחזר את הישגי העונה שעברה בהיעדרו של פבלו גרסיה, הקשר האחורי המצוין שעבר לריאל מדריד, אבל תסמכו על המאמן המקסיקני חאבייר אגירה שישמור את הקבוצה במקום יציב (וגם על השוער ריקרדו שהגיע ממנצ'סטר יונייטד). קאדיז, שנוסדה ב-1910, חזרה לליגה הראשונה לאחר היעדרות של 12 שנים, 9 מהן בליגה השלישית, אבל כנראה שלא תצליח לשמור על מקום ליד הגדולות.