הפרמיירליג היא ליגת הכדורגל העשירה בעולם, אבל מתברר שמאחורי הכסף הגדול מסתתרת מציאות מדאיגה הרבה יותר. דוח חדש שפרסם היום (שלישי) הרגולטור העצמאי של הכדורגל האנגלי (IFR) חושף ש-94 אחוזים מ-116 המועדונים שנבדקו, מהפרמיירליג ועד הנשיונל ליג, מסיימים את השנה בהפסד.
למעשה, כמעט שני שלישים מקבוצות הליגות הנמוכות נמצאות במצב שבו ההתחייבויות שלהן גבוהות משווי הנכסים שלהן, ויותר מרבע מהמועדונים לא יצליחו להחזיק מעמד אפילו חודש אם בעליהם יפסיקו להזרים כספים.
הדוח, שמתפרש על פני 245 עמודים, מציג את עומק הבעיה. מאז הקמת הפרמיירליג ב-1992 זינקו ההכנסות הממוצעות של המועדונים ב-2,100 אחוזים, אבל גם ההוצאות המריאו, ורבות מהקבוצות מצאו את עצמן עם חובות שהולכים ותופחים. בפרמיירליג עצמה הוצאות השכר גדלו פי 50, וכיום הן נעות בין 88 ל-364 מיליון ליש"ט למועדון. למרות הסכומים העצומים שנכנסים לכדורגל האנגלי, חלק גדול מהקבוצות עדיין תלויות בכסף שמביאים הבעלים כדי להמשיך להתקיים.
"יש סתירה עצומה בלב ההצלחה של הכדורגל האנגלי", אמר יו"ר הרגולטור, דייויד קוגן. "מצד אחד יש לנו כמה מהמועדונים העשירים והתחרותיים בעולם, ומצד שני יש מועדונים שנמצאים על סף אסון כלכלי. ההכנסות זינקו, אבל ההוצאות עלו אפילו יותר, וזה הוביל לחובות, להפסדים ולתלות הולכת וגוברת בבעלים".
קוגן המשיך: "לא מעט מועדונים אמרו לנו בפירוש שהם לא ישרדו אם הבעלים יעזבו. אי אפשר להתעלם יותר מהמצב הזה. כל מי שקורא את הדוח מבין שצריך להתערב. כדורגל תמיד היה עסק מסוכן, אבל היום, כשהסכומים גדולים כל כך, גם המחיר של כישלון הרבה יותר כבד".
אחת הבעיות המרכזיות שמציג הדוח היא הסכנה הכלכלית הכרוכה בירידה מהפרמיירליג. מועדון שנושר לצ'מפיונשיפ עלול לאבד כ-70 אחוזים מהכנסותיו, ירידה שיכולה להכניס גם קבוצות מבוססות לצרות. בדוח מוזכרים המקרים של וויגאן ודרבי קאונטי כדוגמאות למועדונים שהסתבכו כלכלית, לצד אזהרה שעשרות קבוצות נוספות נמצאות בסכנה. אחד המשקיעים בפרמיירליג אף תיאר רכישת חלק ממועדון בליגה כ"הימור בסיכון גבוה".
