טלטלה גדולה בכדורגל הטורקי: פרהאט גונדואודו, יו"ר ועדת השופטים המרכזית של ההתאחדות הטורקית (MHK), הושם במעצר במסגרת חקירה רחבת היקף המכונה במדינה "תיק השופטים". יחד איתו נעצרו ארבעה בעלי תפקידים נוספים הקשורים למערך השיפוט.
החקירה מנוהלת על ידי היחידה למאבק בהימורים בלתי חוקיים ובעבירות ספורט בפרקליטות איסטנבול. החשדות שנבדקים כוללים, בין היתר, זיוף מסמכים רשמיים, הפרת אמונים והשגת מידע אישי באופן בלתי חוקי.
מלבד גונדואודו, בית המשפט הורה על מעצרם של פרדי קראדורוק, העומד בראש איגוד השופטים, וחברי ההתאחדות לשעבר יונוס ילדירים, אליג'אן סאגלר ואמרה קוסיף. שני חשודים נוספים שוחררו בתנאים מגבילים הכוללים איסור יציאה מהמדינה וחובת התייצבות.
הפרשה כבר התרחבה גם אל שופטים פעילים בליגה הבכירה. שופט הליגה הבכירה יאסין קול ועוזר השופט גוקטו האזר ארל נעצרו לחקירה ב-1 באוקטובר בעקבות בדיקת חומר דיגיטלי ונתונים פיננסיים. נכון לעדכון האחרון של המקורות הרשמיים, ההליכים בעניינם עדיין נמשכים ולא פורסמה החלטה שיפוטית סופית בעניינם.
במקביל, 24 שופטים פעילים ושמונה שופטי עבר כבר מסרו עדויות כמתלוננים או כעדים במסגרת החקירה. המשטרה ערכה גם חיפוש במשרדי איגוד השופטים והחרימה מחשבים ומסמכים.
התגובה של ההתאחדות הטורקית הייתה מיידית. שעות לאחר מעצרו של גונדואודו הודיעה ה-TFF כי החלה בעבודה להקמת ועדת שופטים מרכזית חדשה. עד השלמת המינוי, שיבוצי השופטים למשחקי הגביע הטורקי ב-6 עד 8 באוקטובר יבוצעו על ידי סגן יו"ר הוועדה וארבעה מחבריה הנותרים.
הפרשה מקבלת משמעות גדולה עוד יותר על רקע משבר ההימורים שטלטל את השיפוט הטורקי בשנה שעברה. באוקטובר 2025 העניקה ועדת המשמעת של ההתאחדות עונשי הרחקה של שמונה עד 12 חודשים ל-149 שופטים בגין הימורים. בהמשך נדחו הערעורים שהוגשו, והקריירה של אותם 149 שופטים הסתיימה.
הפרקליטות אף פתחה כעת בהליך משפטי לפירוק הסניף באיסטנבול של התאחדות שופטי הכדורגל והמשקיפים הפעילים, צעד שממחיש עד כמה החקירה כבר חורגת מאדם אחד או מאירוע נקודתי ונוגעת למבנה של מערך השיפוט כולו.
במרכז החקירה עומדים חשדות להתערבות באופן שבו מנוהל מערך השיפוט בטורקיה: שינוי או השפעה על דירוגי שופטים, שיבוצים למשחקים, ציונים ומינויים, וכן אי-סדרים אפשריים בתהליכי בחינה והסמכה.
בשלב הזה מדובר בחקירה מתנהלת ובחשדות שטרם הוכרעו במשפט. עם זאת, עצם מעצרו של האיש שעומד בראש מערך השיפוט, לצד מעצר בעלי תפקידים נוספים והחלטת ההתאחדות להקים מיד ועדה חדשה, הפכו את הפרשה לאחד המשברים החמורים שחווה הכדורגל הטורקי בשנים האחרונות.
