תמונות קשות של כלבים מתים ברחובות מרוקו מעוררות סערה עולמית, כאשר ארגוני זכויות בעלי חיים מאשימים את המדינה ב"טבח" בכלבים משוטטים לקראת מונדיאל 2030, אותו תארח יחד עם ספרד ופורטוגל.
על פי הדיווח, פעילים מקומיים טוענים כי כלבים הורעלו באופן שיטתי והושארו למות לעיני הציבור בערים שונות במרוקו. אחד המקרים האחרונים התרחש, לפי הקואליציה הבינלאומית לרווחת והגנת בעלי חיים, ב-9 במאי בעיר סאלה, אחת הערים שצפויות להיות מעורבות באירוח אירועי המונדיאל.
לטענת הארגונים, חלק מהכלבים כלל לא היו כלבים משוטטים "רגילים", אלא כאלה שכבר עברו עיקור וחיסון במסגרת תוכנית TNR — לכידה, עיקור והשבה לרחוב — ואף נשאו סימון רשמי באוזן ותיעוד וטרינרי. בארגון המקומי הגדירו את האירוע כ"פשע מוסרי וחוקי נגד בעלי חיים".
מרוקו טוענת כי היא הרחיבה בשנים האחרונות תוכניות לעיקור, חיסון והשבה של כלבים משוטטים, במטרה להתמודד עם אוכלוסיית הכלבים הגדולה במדינה באופן הומני. עם זאת, פעילים טוענים כי מאחורי התוכניות הרשמיות מתבצעות בפועל הריגות נרחבות.
פיפ"א מסרה בעבר כי במהלך ההתמודדות על אירוח מונדיאל 2030 הדגישה מרוקו את מחויבותה לרווחת בעלי חיים, כולל הרחבת מרפאות ותוכניות תמיכה לכלבים משוטטים. בפיפ"א הוסיפו כי לאחר השלמת הליך הבחירה, הארגון עוקב מול הגורמים המקומיים כדי לוודא שההתחייבויות נשמרות.
מרוקו מכחישה וטוענת כי אין כל תוכנית להשמדת כלבים משוטטים לקראת המונדיאל. לפי ההודעה, מרוקו מפעילה מאז 2019 תוכנית לכידה, עיקור, חיסון והשבה, ומשקיעה במרפאות, שירותים וטרינריים ומערכות היגיינה עירוניות.
אלא שבארגוני בעלי החיים טוענים כי המקרה בסאלה הוא חלק מדפוס הולך ומתרחב של פגיעה אכזרית בכלבים, בניגוד מוחלט לתדמית שמרוקו מנסה להציג לעולם. לפי הארגון, האירוע התרחש זמן קצר לאחר שהרשויות הזמינו עיתונאים לבקר במתקן TNVR ליד רבאט, שבו הוצגו תנאים נקיים ומסודרים לכלבים.
הפעילים טוענים כי מטרת המהלך היא להפוך אזורים עירוניים ומוקדי תיירות לנקיים ובטוחים יותר למראה לקראת הגעת האוהדים, התקשורת והתיירים במונדיאל 2030. במרוקו, כאמור, דוחים את הטענות — אך התמונות והעדויות ממשיכות לעורר לחץ בינלאומי כבד.
