כמו בכל טורניר גדול, גם יורובאסקט 2009 היה עבור לא מעט שחקנים במה להוכיח שהם עשויים מהחומר הטוב ביותר. בעוד מספר לא מבוטל יצטרך להוכיח את עצמו במשחקים המכריעים, שהם באמת שחקני מאני טיים ולא כושלים כשזה באמת חשוב, אחרים היו שם מתחילת הטורניר וסחפו את הנבחרות שלהם עד למעמד הזה. אמנם לא כל השחקנים שיוצגו בפניכם היו אלמוניים לציבור הכדורסל לפני כן, אבל ללא ספק הם שדרגו את שמם לאחר הטורניר.
טימופיי מוזגוב, רוסיה (23, 2.15 מ')
מוזגוב הוא ככל הנראה המועמד המוביל לתואר פריצת הטורניר. הילד הגבוה דשדש עד לתחילת העונה הנוכחית בין הליגה השנייה ברוסיה, שם היה שחקן רוטציה בקבוצת הבת של חימקי מוסקבה וקבוצת הבת של ספרטק סנט פטרסבורג, לבין נער פוסטר בקבוצות האם, שם לא קיבל הזדמנויות. בעונת 2007/8 נראה היה כי הילד בן ה-21 יהיה עוד אחד שלא הצליח לממש את הפוטנציאל כששיחק רק שני משחקים בליגה הראשונה ורשם 2 נקודות בלבד.
בעונה הנוכחית מוזגוב כבר הפך לשחקן רוטציה בחימקי, ורשם 7.7 נקודות ו-4.1 ריבאונדים למשחק - עדיין רחוק מנתונים שיירמזו שמדובר בשחקן גדול שעומד לפרוץ באליפות אירופה. לסגל של דיוויד בלאט נכנס מוזגוב רק אחרי שלא מעט שחקנים, ביניהם ויקטור חרייפה ואלכסיי סברסנקו, פרשו להם מהסגל. הילד הראה במשחקי האימון ניצוצות, אך למרות 10 נקודות מהספסל בניצחון על לטביה, הוא לא קיבל את ההזדמנות. דווקא אחרי ההפסד לגרמניה, החליט בלאט לשלוף את מוזגוב מהספסל.
בארבעת המשחקים מאז שהחל לפתוח בחמישייה, הפך מוזגוב לאחד מהסנטרים המאיימים באליפות. ממוצע של 15 נקודות ו-7.5 ריבאונדים ב-30 דקות משחק, הם לא מספרים של נער פוסטר בליגה הראשונה אלא של סנטר מנוסה בטורניר חייו. אם הרוסים לא יפלו מהרגליים למרות היכולת המשופרת בשלב הבתים השני, יכול לראות את עצמו מוזגוב כמועמד לחמישייה השנייה של הטורניר. מה שבטוח, אף אחד כבר לא ישכח אותו במעמקי הרוטציה בליגה הרוסית.
מילוש תיאודוסיץ, סרביה (22, 1.95 מ')
תיאודוסיץ הוא שחקן שהפוטנציאל שלו כבר היה צריך לצאת אל הפועל ולהוביל אותו למקומות גדולים יותר, אך שנתיים בינוניות במקרה הטוב באולימפיאקוס החלו להעלות סימני שאלה לגבי הגארד הסרבי. לפני שנתיים עוד רשם תיאודוסיץ אליפות אירופה טובה מבחינה אישית בספרד, אליפות שהספיקה לו לחוזה באולימפיאקוס, וזאת למרות אי השתלבות בצורה חלקה בקבוצה הבוגרת של ז'לז'ניק. ההבדל הגדול לעומת האליפות הנוכחית היה הכישלון המחפיר של הסרבים שסיימו את האליפות בתום הסיבוב הראשון ללא ניצחון.
לטורניר הנוכחי הגיע תיאודוסיץ' כאחד מהשחקנים החשובים בסגל של דושאן איבקוביץ', וכמוביל בדור הצעיר שהגיע לאליפות. למרות ההצלחה הסרבית במשחק הבכורה, היה נראה כי תיאודוסיץ' לא עומד בציפיות כשקלע רק 4 נקודות. מרגע זה הפך הגארד לשחקן הטוב בסגל הסרבי, והיה מהאחראים הבולטים לניצחונות על בריטניה, פולין וליטא. על הדרך מוביל תיאודוסיץ בגדול את טבלת האסיסטים של האליפות עם 6.2 למשחק, ונראה כי הוא הולך לחזור במעמד טוב בהרבה לסגל של אולימפיאקוס.
אל תפספס
נאנדו דה קולו, צרפת (22, 2.02 מ')
לחובבי הכדורסל האירופי, השם נאנדו דה קולו מוכר בעיקר מהפריצה הגדולה שעשה הגארד הצרפתי באליפות אירופה לנבחרות עתודה בשנת 2007, למרות שהנבחרת הצרפתית לא רשמה טורניר גדול. אחד מהשחקנים הורסטיליים ביותר בצרפת בשנים האחרונות, עשה קפיצת מדרגה בכל עונה, כשמעולם לא עזב את שולה, בה גדל. דה קולו הגיע לאליפות אחרי שבקיץ האחרון נבחר בסיבוב השני בדראפט על ידי סן אנטוניו, שהחליטה לשלוח אותו לעונה נוספת של התחשלות באירופה, כדי שעל הדרך יוכיח שהמקום שלו באמת ב-NBA.
על פניו, האפשרויות של דה קולו לפרוץ לתודעה הרבה יותר מסובכות מאשר של כל אחד מהשחקנים האחרים שעשו זאת עד כה, בשל העובדה שהוא משחק בקבוצה עמוסת כוכבים, שם הוא בסך הכל שחקן רוטציה נוסף. במשחקי ההזדמנות האחרונה הראה דה קולו שהוא מסוגל לתרום לצרפת, וינסנט קולה לא שוכח אותו על הספסל יותר מדי כשהוא מקבל בממוצע כ-18 דקות למשחק. דה קולו מחזיר במשחק מגוון וב-7.3 נקודות למשחק. כדי להיות שחקן גדול יצטרך דה קולו לעשות קפיצת מדרגה נוספת, אבל סל הניצחון העצוב שקלע על חשבונה של יוון מספיק בשלב זה כדי שבכדורסל האירופי לא ישכחו אותו.
עומר אסיק, טורקיה (23, 2.11 מ')
עומר אסיק נחשב לאורך שנים כאחד השחקנים החשובים לעתיד של הכדורסל הטורקי, בעיקר בזכות המימדים הגדולים שצמח אליהם כבר בגיל צעיר. למרות אותם מימדים, נתקל הסנטר הטורקי, שגדל בקבוצת הנוער של פנרבחצ'ה, בבעיות בעלייה לבוגרים והושאל לקבוצת אלפלה בעונת 2006/7. כבר בעונה הזאת הפך אסיק למלך הריבאונדים של הליגה, ובעונה לאחר מכן רשם ממוצע מרשים של 15 נקודות ו-11.3 ריבאונדים בממוצע, לפני שנקרא בחזרה לפנרבחצ'ה/אולקר. למרות השיפור והשנתיים הטובות במועדון הביתי שלו, ואפילו הבחירה שלו בסיבוב השני של דראפט 2008, לא הפכו את אסיק לכוכב של נבחרת טורקיה.
את ההזדמנות שלו אסיק קיבל בעיקר בזכות ההשעייה של קארם גונלום ערב האליפות ובין רגע הוא הפך ביחד עם סאבאס, לכוח של נבחרת טורקיה מתחת לסלים. אמנם המשחק הראשון של אסיק באליפות היה לא מרשים, אך מאז הוא הפך לשחקן היעיל ביותר בנבחרת, כשמלבד 20 אחוזים מבישים מקו העונשין, הוא מחטיא 11 זריקות בלבד מהשדה באליפות כולה. אסיק הוכיח שהוא מסוגל להתמודד עם שחקנים פיזיים איכותיים כשבמשחק החשוב מול ספרד רשם 13 נקודות ו-4 ריבאונדים, והפך את עצמו בין רגע לאחד השחקנים המדוברים ביותר באליפות כולה.