וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

החתמת המאניבול הגדולה מכולן: כך ליברפול פגעה עם מוחמד סלאח

25.3.2026 / 15:30

שחקני הכנף הגדולים בהיסטוריה סיפקו מספרים נדירים לאורך קריירות שלמות. אז כיצד זיהו בליברפול ב-2017 שמוחמד סלאח יהפוך לאחד השחקנים הטובים בעולם? אוריאל דסקל על אחת העסקאות המשתלמות בתולדות הכדורגל

תקציר: ברייטון - ליברפול 1:2/ספורט 1

אם צריך "לתמחר" פעולות על המגרש בכדורגל, הפעולות הנדירות ביותר, ולכן גם השוות ביותר, הן עקיפת שחקן הגנה בכדרור או "במסירת מפתח"; וגם הפעולה הכי חשובה בכדורגל: לכבוש שער.

התמחור של שלוש הפעולות האלה גבוה, כי במיוחד בכדורגל של היום קשה מאוד לעקוף שחקנים בכדרור. קודם כל, זו משימה נוירולוגית לא פשוטה בכלל - עניין הריצה והשמירה על הכדור באותו הזמן, וגם זה נעשה תוך כדי שהיריב שלך, כנראה חיה אתלטית ואגרסיבית, לא בקטע של להפוך את המשימה הזו לפשוטה. ומן הסתם, טו פוט דה בול אין דה רשת זו הפעולה שמזכה את הכובשים בתהילת עולם.

צריך להבין את המספרים כדי להבין את "התמחור" של הפעולות הנדירות הללו: שחקן שמצליח לעבור 60-80 שחקנים במהלך עונת ליגה של 20 קבוצות, בדרך כלל שחקן כנף, הוא שחקן נדיר מאוד, וגם הוא עושה את הפעולה הזו של העקיפה רק 1.5 או שתי פעמים במשחק. שחקן שמעולה בלמסור מסירת "שוברת קווים" או "מסירת מפתח", שזה לא בדיוק בישול אלא "בישול" למצב הבקעה, גם יעשה את זה רק פעם או פעמיים במהלך 90 דקות. ולכבוש? ובכן, זו המשימה הכי קשה בכדורגל, ושחקן שעושה את זה מעולה יכבוש, בערך, 20-25 שערים בקמפיין ליגה, כלומר בערך פעם בשני משחקים.

השחקנים שעושים את הפעולות האלה 2-3 פעמים במשחק הם השחקנים הכי טובים וגם הכי יקרים בעולם הכדורגל. והשחקנים שעושים את זה, בדרך כלל, הם הדינמו ההתקפי של הקבוצות שלהם. ובדרך כלל מדובר בשחקני הכנף של הקבוצות שלהם.

מוחמד סלאח, ליברפול/GettyImages

כשמסתכלים על הנתונים של שחקני הכנף הטובים בהיסטוריה - שהם לא כריסטיאנו רונאלדו וליאו מסי (כי שניהם בעצם הרבה מעבר לשחקני כנף) - מבינים עד כמה זה נדיר לכבוש ולבשל בכדורגל.

אדן האזר, למשל, כבש 167 שערים ובישל 152 שערים ב-623 משחקים בקריירה; אריאן רובן, אחד מגדולי שחקני הכנף בשנות ה-2000, כבש 209 שערים ובישל 166 ב-614 משחקים בקריירה; גארת' בייל כבש 185 שערים ובישל 133 ב-554 משחקים; וראיין גיגס, אחד מגדולי השחקנים בכל הזמנים בפרמיירליג, כבש 168 שערים ובישל 273 ב-963 משחקים.

זכרו את המספרים האלה, כי הם בעצם מבהירים עד כמה מוחמד סלאח היה תופעה ייחודית וחד-פעמית בליברפול. מעונת 2017/18 למוחמד סלאח היו במדי ליברפול 189 שערים ב-310 משחקים (כלומר יותר שערים מאשר היו לאדן האזר בכל הקריירה), והוא בישל 92 שערים בפרמיירליג - כלומר יותר מחצי מהשערים שבייל בישל לאורך הקריירה כולה - במדי קבוצה אחת, כאמור.

לסלאח היו יותר שערים מכל אחד אחר בפרמיירליג מאז שהצטרף לליברפול וגם יותר בישולים מכל שחקן אחר בפרמיירליג באותה תקופה. לאף אחד בהיסטוריה של הליגה לא היו יותר שערים ובישולים (281) במדי קבוצה אחת. הכי קרוב אליו הוא ויין רוני, שכבש ובישל 276 שערים במדי מנצ'סטר יונייטד (ב-393 משחקים במדיה).

sheen-shitof

עוד בוואלה

שוקלים לקחת הלוואה אך מפחדים? המדריך לצעדים פיננסים חכמים

בשיתוף הפניקס

קלופ ראה את הנתונים וידע: זהו שחקן הכנף הכי טוב בעולם/רויטרס

כמובן שהמצרי לא היה טוב רק בפרמיירליג. סלאח שיחק 435 משחקים במדי ליברפול ובהם כבש 255 שערים ובישל 122. כלומר רק במדי ליברפול הוא כבש ובישל יותר שערים מאשר גדולי שחקני הכנף כבשו ובישלו בקריירה שלהם. רק בליברפול כבש סלאח יותר מאשר האזר, רובן, בייל וגיגס בכל הקריירה שלהם.

ואיזה מזל, עבור ליברפול כמובן, שנתוני xG היו קיימים ויורגן קלופ הבין אותם. הגעתו של סלאח לליברפול קרתה הרבה בגלל אותו נתון "מעורר מחלוקת" בקרב אוהדי כדורגל. איאן גרהאם, מי שהיה אחראי על מחלקת המחקר והפיתוח של ליברפול, כתב בספרו "How to Win the Premier League: The Inside Story of Football's Data Revolution" שהנתונים הללו הראו לקלופ ש"מוחמד סלאח הוא שחקן הכנף הכי טוב בעולם. נקודה".

הנתונים הראו, בעצם, שסלאח מומחה בלהפוך הזדמנויות הבקעה לא טובות לשערים. ה-xG, שער צפוי, הוא בעצם נתון שמלמד על סיכויי ההבקעה ממקום מסוים וממצב מסוים. כלומר, אם אתה בקצה הרחבה עם שחקן הגנה מולך, אתה תבקיע מבעיטה משם פעם אחת ב-100 ניסיונות. שחקן מעולה יצליח להבקיע 10 מ-100, ושחקן כמו סלאח יצליח 20 מ-100. ואלו בדיוק הנתונים שגרהאם השתמש בהם כדי לשכנע את יורגן קלופ להחתים אותו, ובעצם לשנות את ההיסטוריה של המועדון והפרמיירליג.

שינה את כל ההיסטוריה של ליברפול. מוחמד סלאח/GettyImages

"האופציה המועדפת על יורגן לאותו קיץ הייתה יוליאן ברנדט, שהיה שחקן נהדר", אמר איאן גרהאם בשיחה עם BBC Sport כחלק מסרט תיעודי על המסע של ליברפול לזכייה בליגת האלופות בעונת 2018/19. "יורגן כמובן הכיר אותו היטב מהתקופה שלו בבונדסליגה, והכיר את השוק הגרמני מצוין. הסכמנו שבראנדט הוא שחקן צעיר וטוב מאוד, אבל הוא לא היה יוצא דופן באותה מידה כמו מו (סלאח). מנקודת המבט של ניתוח הנתונים שלנו, מו היה שחקן ההתקפה הצעיר הטוב ביותר באירופה שמשחק בכנף, נקודה".

הייתה לא מעט סקפטיות סביב סלאח בגלל שלא הצליח להרשים בפרמיירליג בתקופה הקצרה שלו בצ'לסי, אבל גרהאם סיפר שהמחיר שלו הפך את העסקה עליו למשתלמת במיוחד. "רומא הייתה תחת לחץ למכור כי המצב הפיננסי שלהם לא היה טוב, אז ידענו שהוא זמין במחיר נוח", אמר גרהאם. "הוא שיחק בתפקיד של חלוץ ושחקן כנף שהיינו צריכים למלא באותה תקופה, בעוד שבראנדט היה יותר קשר התקפי. זה נזקף לזכותו של יורגן שהוא לקח חלק בדיון הזה בצורה כנה ובפתיחות, כשאמר: 'אוקיי, אני מוכן שישכנעו אותי, תראו לי שמו טוב יותר'".

קלופ, כאמור, לא נזקק לשכנועים רבים, וליברפול החתימה את סלאח מרומא ביוני 2017 תמורת 34 מיליון ליש"ט. זו כנראה העסקה הכי משתלמת בהיסטוריה של הכדורגל בזכות כמות השערים והבישולים ההיסטורית, ויותר חשוב: שתי אליפויות, אליפות אירופה, עוד גביע אנגליה ושני גביעי ליגה. והכל במחיר שבאותה עונה מנצ'סטר יונייטד שילמה לבנפיקה עבור ויקטור לינדלוף, צ'לסי שילמה ללסטר סיטי עבור דני דרינקווטר, ומילאן שילמה לפורטו על אנדרה סילבה.

סלאח הוא החתמת "המאניבול" הגדולה בהיסטוריה של הכדורגל.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully